Europeisk

En verden uten sannhet

Houllebecq

Den franske forfatteren Michel Houellebecq har fått enorm oppmerksomhet verden over etter terrorangrepene i Paris for to uker siden. Hans nye roman, Soumission (som betyr underkastelse direkte oversatt), handler om at Frankrike innfører et muslimsk styre ved presidentvalget i 2022. I Soumission står kampen om presidentembetet mellom lederen av det høyreekstreme Front National og et muslimsk parti ledet av en karismatisk leder, Mohammad Ben Abbas. Gradvis blir universitetene islamisert og polygami tillatt. Denne samfunnssatiren, som til tross for sin usannsynlighet tar opp viktige spørsmål, utkom samme dag som terrorangrepene fant sted. Utrolig nok var en karikatur av Houellebecq på forsiden av Charlie Hebdo akkurat denne dagen.

Houellebecq blir av mange ansett som en islamkritisk forfatter. Etter min mening er han først og fremst en kritisk forfatter. Han har brukt store deler av sitt forfatterskap og liv på å sparke i alle retninger, og trekker blant annet frem prostitusjon som et lukrativt yrke og alle religiøse som idioter. Kritikken hans er imidlertid også mer dyptgående. Houllebecq beskriver tomheten i en verden fylt av kontorer som er dekorert med blasse bildetrykk av tyske innsjøer; et samfunn der nye pupper er en telefonsamtale og noen tusenlapper unna.

Houellebecqs verker beskriver en meningsløs verden, en verden der endelighet er et fremmedord, en verden der alt kan kjøpes; tonnevis av mat, litervis med alkohol, nye kroppsdeler, sex. 68-generasjonens oppgjør med alle tradisjonelle autoriteter har gjort all sannhet relativ. Det finnes ikke lenger noen ekstern kilde som kan avgjøre rett og galt; ingen trenger å stå til rette for noen. Houellebecq snakker om et vestlig selvmord, en verden der man spiser og drikker seg til døde, der utømmelig sexdrive ødelegger relasjoner, et samfunn der mennesket fortæres av sitt umettelige begjær. I romanen Les Particules Élémentaires (De grunnleggende bestanddeler) (1998) der epilogen, lik Soumission er satt i framtid, blir arten menneske utryddet og erstattet av vesener som reproduserer seg uten nytelse. Mens Les Particules Élémentaires beskriver mennesker som i løpet av livet bekjenner seg til alle verdensreligioner og noen til, skildrer Soumission mennesker som i enda større grad søker etter svar.

Soumission må ses i dette lyset. Islam og fundamentalisme blir svar for mennesker som søker en sannhet; Front National blir valget til dem som trenger trygghet i en kulturrelativistisk verden. I en verden uten sannhet søker man til det ekstreme. Det kan virke som om religiøs fundamentalisme blir noe endelig og absolutt for noen mens høyrefundamentalisme blir en trygg plattform for andre. I en verden av kaos blir polarisering resultatet.

Etter min mening er ikke Houellebecqs hovedmål å kritisere og latterliggjøre Islam eller andre religioner. Bak satiren og de drastiske fremtidsspådommene ligger det en advarsel, en bekymringsmelding om et dekadent samfunn der sannheten ikke lenger eksisterer.

Reklamer

Noe på hjertet?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s