Skriving

En skriveressurspost

BokTorsdags første arrangement denne våren handler om å skrive bok samtidig med studiene. I sammenheng med det har vi samlet noen lenker til hjelp og inspirasjon for deg som skriver – eller ønsker å skrive – en bok. Om du er student eller ikke. (Merk: fordi det er vanskelig å finne nettressurser på norsk, er de fleste av disse sidene på engelsk.)

Nyttige sider

Finish Your Novel: Timothy Hallinan skriver langt og detaljert om å skrive ferdig en bok – og hvordan man kan komme over de tingene som hindrer en fra å gjøre det.

Forfatterportalen: «Forfatterportalen er en samling lenker til nettsider om, med og for skrivende og lesende mennesker.» En norsk skriveressursside som inkluderer bransje- og stipendinformasjon.

Korrekturavdelingen: «Nettstedet for deg som ønsker å skrive riktig.» Rettskriving, tegnsetting, og hjelp med Windows Word. På norsk.

NaNoWriMo-forumene: National Novel Writing Month utfordrer folk til å skrive femti tusen ord i løpet av november, men forumene er åpne hele året. Her kan du spørre om obskure fakta og sjanger-konvensjoner, være med på ordsprinter og finne skrivevenner i din egen aldersgruppe. Det finnes også et eget forum på norsk, og de norske moderatorene har satt sammen en egen ressursside her. Forumene er i utgangspunktet åpne, men for å få tilgang til det norske, må du registrere deg.

The Poetry Foundation: The Poetry Foundation har gitt ut bladet Poetry siden 1912. På siden deres finner du dikt, artikler og poesiressurser.

Seventh Sanctum: «Since 1999 Seventh Sanctum has been your source for random generators of ideas, from story concepts to science fiction weapons to extremely silly spells.» I tillegg til en stadig voksende samling av idé-generatorer har siden også en blogg om hvordan man kan skape gode orginale settinger for fantasy eller science fiction-fortellinger.

Skrivelyst: Artikler, informasjon om skrivekonkurranser og ressursposter. På norsk.

The Snowflake Method: En metode for å utvikle større handlingsforløp.

TvTropes: En engelsk side som kartlegger gjennomgående mønstre i media.

Writer’s Digest: Artikler om sjangre, generell skriveteknikk og utgivelse, sortert etter sjanger, skrivemål og nivå.

The Writer: Artikler om alt som har med skriving å gjøre, skriveressurser, skriveoppgaver og skrivekonkurranser.

Write World: Inspirasjon, skrivetips og skriveoppgaver.

Skriveprogrammer og ekstra motivasjon

750 words: Her er det om å gjøre å skrive 750 ord hver dag – ikke bryt lenken!

Celtx: Et program for deg som skriver manus – om det er teater, film eller tegneserier. Hvis du bare skal skrive, er gratisversjonen er alt du trenger.

Evernote: Evernote hjelper deg å sortere og gruppere notatene dine, og har en solid gratisversjon.

Written? Kitten!: En skriveside som belønner deg med et nytt kattebilde for hvert hundrede ord du skriver.

Write or Die: Et program som straffer deg når du ikke skriver. WoD kommer med flere innstillinger, blant annet Kamikaze-modusen, som sletter det du har skrevet hvis du tar for lange pauser. Programmet koster 20$, men det ligger en gratisversjon med begrensede funksjoner ute på siden.

Tips fra forfattere

22 Pixar Story Rules: «When you’re stuck, make a list of what WOULDN’T happen next.»

Kurt Vonnegut’s 8 Tips on How to Write a Great Story: «Write to please just one person. If you open a window and make love to the world, so to speak, your story will get pneumonia.»

Lena blir prinsesse (kanskje): «Du trenger ikke å dikte opp en «guttejente» som liker «gutteting» for at hun skal være en aktiv hovedperson.» Ida Jacksons barnebokpoetikk er kanskje mest givende hvis du er interessert i å skrive for yngre lesere, men uansett hvem du skriver er dette en poetikk det er verdt å få med seg.

Practical Writing Advice from Chuck Palahniuk: «In six seconds, you’ll hate me. But in six months, youll be a better writer.»

Ten rules for writing fiction (del en, del to): «If it sounds like writing, I rewrite it.» Tjueni (snart tretti) forfattere deler sine topp ti regler (sånn omtrent) for å skrive skjønnlitterært. Listene, skrevet av blant annet Margaret Atwood, Jonathan Franzen, Neil Gaiman og Zadie Smith, er samlet inn av The Guardian.

Å starte med et blankt ark: Tom Egeland skriver om skriveprosessen, planlegging og forskjellen på karakterdrevne bøker og krim.

Podcaster og andre lyder

The Narrative Breakdown: En podcast om kreativ skriving og screenwriting. Hovedvertene har erfaring med publisering av bøker og filmskaping.

Scriptcast: En podcast om å skrive manus.

Soundrown: En side for deg som trenger bakgrunnsstøy for å konsentrere deg.

The Virtual Writing University: Forelesninger om skriving fra University of Iowa. Forelesningene er circa en time lange, og holdes av en rekke forskjellige undervisere om mange forskjellige temaer.

Writing Excuses: «Fifteen minutes long, because you’re in a hurry, and we’re not that smart.» Et panel av forfattere forteller om forskjellige aspekter ved det å skrive bok. Hver episode er 15-20 minutter lang, og inneholder en bokanbefaling og en skriveoppgave til deg som hører på. Den nyeste sesongen er strukturert som en masterclass for både de nye og de erfarne.

Reklamer

Noe på hjertet?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s