Arrangementer

Et år ved veis ende (og tro på at neste år blir godt)

Et semester er ved veis ende. Eksamener er overstått og et høstprogram er vel gjennomført. Høsten bragte ny kunnskap om oversettelse og amerikanske tilstander, snoking i reflekterte Facebook-oppdateringer, alternativt jazz-møter-poesi-samspill, ivrig diskusjon om hva som egentlig skjedde med Lucy i krønikene om Narnia, og en frisk appell til alle litteraturentusiaster om å bare starte det der forlaget. Og ikke minst, en skrivekonkurranse dedikert til temaet «tillit». Jeg runder av mitt år som redaktør med å meditere kort rundt dette temaet.

På forhånd hadde vi vært noe bekymret for at «tillit» ikke ville inngi til annet enn klisjeer og overfladisk letthet. Årene med litteraturstudier og generell omgang med norsk samtidslitteratur hadde formodentlig vist oss at «tillit» er et ikke-motiv i kvalitetstekster. En snever holdning, kanskje. Når vi så likevel ville utsette forfatterspirene for en slik svenneprøve, kom det delvis av følgende uttalelse i Morgenbladet den 29. august:

«I meldinga av Carl Frode Tillers Innsirkling 3 spurde Morgenladets Ane Farsethås sist veke om det er mogleg å skrive om tru og tillit i ei samtid som på mange måtar er prega av politisk apati og misantropi. Å lese om Lydias fornemming for lyst gir meg tru på ein plass for det håpefulle i samtidslitteraturen.»

Vi ønsket å tråkle videre på det anmelderne undrer seg over her, og kanskje også aner: Er det plass til håpet, tilliten og det fortrøstningsfulle i (norsk) samtidslitteratur?

Forfatterspirene meldte at temaet var vanskelig. Og jeg tenkte at det var bra. Hadde temaet vært lett å skrive om, hadde tekstene kanskje også blitt lettvektere. Til sist viste det seg at temaet «tillit» hadde inspirert til svært forskjelligartede tekster. Vi fant alt fra humoristisk, skråsikker naivitet og «juba, juba», til desillusjonert forståelse for hva et tillitsforhold innebærer. Det gikk an å skrive godt om «tillit», selv om bidragene til konkurransen ofte lente seg mot å skildre brudd på tilliten.

I høst ble de harmoniske aspektene ved tillit, tro og fortrøstning også gitt en hedersplass i norsk, litterær offentlighet. Rune Christiansens roman Ensomheten i Lydia Ernemans liv fikk Brage-prisen. I sin begrunnelse for valget av vinner, la juryen vekt på at Christiansen hadde skrevet en roman som mediterer «rundt lykken og håpet, hvor disse verken problematiseres eller kritiseres direkte. Stemningen som skrives fram, romanens handling og språket det hele svøpes i, utgjør en harmonisk helhet». Christansen klarte kunststykket å skrive originalt om nevnte temaer; eller var det kanskje nettopp behandlingen av disse temaene som gjorde romanen original?

BokTorsdag har forsøkt å åpne et rom for håpet og tilliten i samtidslitteraturen, andre litterære aktører likeså. Likevel undrer jeg meg over hvorfor temaer som tillit og tro føles så fremmede for oss? Hvorfor denne skepsisen? Tillit er tross alt helt grunnleggende for lesingen. Vi stoler på at det finnes mening i det litterære språket, vi har tillit til forfatterens eller oversetterens evne til å kommunisere med oss. Vi føler oss ofte sikre på at litteraturen gjør oss vel; at den gjør oss klokere eller fyller bevisstheten vår med opplevelser av skjønnhet, at det er umaken verdt å pløye seg gjennom alle sidene i en bok. Og i møte med enkelte bøker føler vi i blant en dyp, men uartikulert tillit til at livet er like fullt av håp som det det fiktive universet er. Vi lesere burde ha det beste utgangspunkt for å hengi oss til det harmoniske ved tro og tillit, eller i det minste åpne opp for at dette er legitime temaer i litteraturen.

Vi i BokTorsdag ønsker alle en god jul! Vi ses igjen til et ferskt år, et nytt program, og en ny redaktør.

Reklamer

Noe på hjertet?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s