Nordisk / Priser

Brune begrunnelser

For å løfte frem barne- og ungdomslitteratur, opprettet Nordisk råd Nordisk Råds pris for barne- og ungdomslitteratur i 2012. I år ble prisen tildelt forfatteren Håkon Øvreås og illustratør Øyvind Torseter for boka Brune. ”Det er en fortelling med klassiske kvaliteter, som samtidig er med på å fornye fortellingen for barn, i norsk og nordisk tradisjon”, var juryens begrunnelse for valget. Men på hvilket grunnlag kan voksne bedømme hva som er en god barnebok, og hvorfor skiller vi mellom barne- og voksenbøker?

bruneBrune er en liten, søt bok på rundt 130 sider med enkel tekst og tegneserielignende illustrasjoner. Det er en fortelling om Rune som savner morfaren sin, bygger trehytte, og blir jaget av de store guttene. Om natta blir Rune superhelten Brune som treffer to andre superhelter: Svartle og Blåse. Med brunmaling fra morfars garasje, går de fryktløse til verks mot plageånder. Det er ingen tvil om at Brune har sjarmerende karakterer som balanserer mellom såre og humoristiske situasjoner.

Noe av problemet når voksne skal bedømme bøker for barn oppstår allerede i at det nettopp er voksne som skal bedømme bøker for barn. Det er voksne som skriver, kjøper, anmelder, og leser bøkene høyt, så hva slags grunnlag har voksne for denne bedømmelsen? Det er dessverre slik at det som av voksne ofte blir sett på som god barnelitteratur, er de bøkene som har det Barbara Wall kaller dual address. I bøker med dual address snakker innholdet både til barnet og til den voksne. Dual address finner man gjerne i bøker som har flere lag, de kan leses rett frem og mellom linjene. Et godt eksempel er boka Annas himmel av Stian Hole. Annas himmel har en overflatefortelling parallelt med en underliggende, mer tolkningsåpen fortelling. Den handler om å finne lyspunkter i en mammas død. Samtidig som handlingen utspiller seg i et barns fantasirom, inneholder den mange referanser som retter seg mot den voksne leser. Hvis man leter kan man finne Bibelen, Den Guddommelige Komedie, Alice in Wonderland, og kunstverk som Golconde (René Margritte) og Venus fødsel (Sando Botticelli) i Annas himmel. Dessuten møter man blant annet Darwin, Picasso og Elvis. Etter så mange henvendelser til den voksne leser, står fortsatt Annas himmel på hylla for barnelitteratur for alderen 3-6. Men hvorfor kategoriserer man den og andre dual address-bøker som barnebøker når de likegodt kunne stått på hylla for bøker for voksne?

Svaret finner man i forlagene. For å holde orden i jungelen av utgivelser, må forlagene ha et system der alle bøker blir nummerert og plassert i bokgrupper. Dette er for at bokhandlere, aktører og bibliotekarer enkelt skal kunne søke opp og finne titler og vite hvilken kategori de tilhører. Forlagene prøver å finne den gruppa som boka ligger nærmest. Dermed blir det lett for en stor, tynn, rød bok som Annas himmel å havne i hylla for barn, og voksne går derfor glipp av den. Det ideelle hadde vært å opprette en bokgruppe for bøker som ikke kan kategoriseres etter alder.lox-fly_30-03-2013__735908a

Dual address-bøker er selvfølgelig mye enklere å bedømme som gode eller dårlige for voksne, nettopp fordi de også er for voksne. Brune har derimot single address. Boka retter seg kun mot barn, den åpner for tolkninger til barnet og barnets fantasi og har, i motsetning til Annas himmel, få eller ingen direkte henvendelser til den voksne leser. Likevel fikk den altså prisen fra den voksne juryen. Juryen påpekte bokas klassiske kvaliteter som man finner i Runes virkelighet som både er realistisk og magisk, og fremhever barns lek og fantasi. Man burde selvfølgelig spurt barna, men alt i alt synes jeg valget av Brune viser en jury som har et godt innblikk i barns oppfattelse og mening om litteratur. Bra jobba, jury!

Reklamer

Noe på hjertet?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s