Anmeldelser / Norsk / Romaner

Humoristisk forskning på lengsel

På årets første BokTorsdag, da bloggerne fra Bokmerker gjestet oss,  ble ed2ea14d30baaebac14a83d3806cee659734a4d646252baca98326a6Leksikon om lengsel av Hilde Østby gjenstand for diskusjon på scenen. Hadde Østby lykkes i sine beskrivelser av kjærlighet eller var det hele bare et sett småkleine klisjeer? Og er det i det hele tatt mulig å skrive godt om kjærlighet i våre dager? Nøyaktig en uke etter arrangementet tok jeg en målrettet tur til Ark bokhandel.

Fire dager senere er boken ferdiglest. Leksikon om lengsel er bygget opp som en alfabetisk reise gjennom lengselens historie. Den fiktive redaktørens prosjekt er å bevise at kjærlighet ved første blikk eksisterer, noe som gjennomføres, på vitenskapelig vis, ved å brette ut 33 triste og i blant tragikomiske skjebner.

«Når det kommer til det viktigste av livets anliggender, nemlig kjærligheten, eksisterer det få, om noen, vitenskapelige hjelpemidler. Til absolutt alt annet finnes det en overflod.»

Boken har et lett og ledig språk som underholder, og kombinert med en god porsjon humor blir enhver surmaget skoledag noe lysere. Østby skriver presist og veksler på en imponerende måte mellom løgn og sannhet, og av og til kan en ta seg selv i å tvile på egne historiekunnskaper. Allerede i innledningen demonstrerer Østby en slags vitenskapelig redelighet, gjennom å ramse opp historier som dessverre ikke har fått plass i leksikonet.

«Jeg kunne for eksempel ha fortalt om sjakkstormesteren som forelsket seg i en annen stormester og forsøkte å fortelle henne hva han følte ved å sette brikkene i forskjellige mønstre og konstellasjoner når de spilte mot hverandre. Og på den måten beseiret han henne, sørgelig nok uten å vinne henne.»

Østby tar utgangspunkt i kjente og ukjente historier, stiller dem side om side, vrir og vender på dem, overdriver henimot det ekstreme, griper inn på uventet vis og slipper dem igjen på en slik måte at leseren sitter forbauset tilbake. Hvem visste for eksempel at heltinnen Jeanne d’Arc egentlig tvilte på sin Gud, at beviser tyder på at Judas forelsket seg i Jesus ved første blikk, eller at Dante, Beatrice og Gud nettopp nå med stor sannsynlighet har en trekant der oppe i himmelen? De fleste av historiene ender på deprimerende vis, gjerne med en rekke ensomme orgasmer som til sist fører til en like ensom død.

«Det var først etter å ha drukket kaffe med Anne Boleyn at Henrik VIII vurderte å skifte ut sin første kone, Katarina av Aragorn. Den mørke, søte drikken fikk hjertet hans til å slå ekstra hardt, han ble søvnløs og urolig så de kongelige lakenene var flekkete av kongelig svette og sperm om morgenen, og han mistolket naturlig nok effekten av koffeinen som forelskelse, akkurat slik den vakre hoffdamen Anne hadde planlagt.»

Et leksikon om lengsel bærer med seg en strålende grunnidé, men rammene dette setter, tematisk og stilistisk, skaper en enorm fallhøyde. Å skrive én god historie om kjærlighet er i seg selv et vanskelig prosjekt. Å skrive 33 gode historier om kjærlighet må ansees som nærmest umulig. Dermed er det ikke overraskende at ikke alle Østbys historier er like gode, og hvis man, som jeg, leser romanen omtrent uten stopp blir en del svakheter ekstra tydelige. Noen av historiene er litt like, og en del språklige gjentagelser fører til en monoton stil som tidvis kan få leseren til å gjespe. Kan hende ville dette ha virket mindre påfallende om jeg hadde lest fortellingene adskilt. Når det er sagt, synes jeg Østby har berget seg gjennom en farlig oppgave på mesterlig vis, og tar vi med i betraktning at dette er Østbys debutroman, er resultatet ikke annet enn imponerende. 

Å løfte hodet fra skolepulten og ta et steg bort fra pensumlitteraturen for å skue mot nye, norske forfattere er uansett ingen dum idé, og spesielt ikke når resultatet er såpass oppløftende. Dersom tiden tross alt ikke strekker til, er Leksikon om lengsel heldigvis en roman som tåler å leses innimellom, som korte avbrekk, et par sider her og der, hvor vi kan more oss på lengselens bekostning, før vi igjen må senke hodet mot kompendiet og markeringstusjen.

(PS: Dersom du studerer historie, bør du kanskje holde deg unna. Romanen kan føre til forvirring.)

Reklamer

2 tanker om “Humoristisk forskning på lengsel

  1. Å så fint du skriver om boka mi! Så velformulert og godt! Tusen takk! Det gjorde meg så glad å lese dette! Og ja, det er sant, man bør lese boka litt etter litt, ikke i en eneste runde. Gjentagelsene er en del av «redaktøren» Liv Vestbys monomani, men gjør seg best når man ikke befinner seg fanget i dem i fire dager i strekk… 🙂 PS: Jeg heter noe så uforfinet som Østby, rett fram, uten e til slutt! 😉 Stor klem fra glad forfatter!

    • Hei! Så hyggelig at du har tatt deg tid til å lese teksten min. Jeg hadde det veldig gøy med å lese boka di, så ser frem til du skriver mer! Beklager det med navnet, skal få rettet opp i det med en gang. Noen ganger går det litt fort i svingene. 😛

Noe på hjertet?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s